Sûnte Tún


SÛNTE, voor kruid, fruit en groenten, is de biologische gemeenschapstún van mijn partner Tim en mij samen, die we graag met anderen willen delen. De tuin is inmiddels gehuisvest op ons eigen erf, aan de Swette 12 in Noardburgum, of eigenlijk aan de rand van Feanwâlden. We wonen daar vanaf 2021. Er is veel opgestart, maar ook nog veel te doen…

Het geheel is meer dan de som der delen
De principes van permacultuur staan aan de basis van onze tún, met als hoofddoel lokaal voedsel te produceren. Kennisdeling en ontmoeting zijn daarbij belangrijke pijlers.
De uitdrukking ‘Het geheel is meer dan de som der delen’ staat symbool voor permacultuur en zegt zoveel als ‘voeg het samen’. Geen monotone akkers, maar een kleurrijk palet, boven en onder de grond. Goed voor de bodemvruchtbaarheid, goed voor de biodiversiteit en goed voor het gemoed. En dat laatste delen we graag, met wie maar wil. Om dat concreet te maken werken we drie jaar mee aan het project Vitale Bodem van de Fryske MilieuFederatie. Een toelichting op dat project en meer informatie over onze tuin, lees je hier: 

Concreet
Het teeltplan bestaat uit een divers palet aan groenten, met een rand voor fruitbomen- en plukfruit. Ook is er een royale kruidentuin, bedoeld om kruiden van te drogen en te verwerken tot bijvoorbeeld een likeur, of theemengsel. Een deel van de groentetuin bestaat uit plukbloemen waar je zelf een boeket van mag oogsten. Gewoon even genieten van al wat bloeit?  Dat kan in het RustPunt waar koffie/thee en boerderij-ijs te koop is.

Je bent van harte welkom! Bij ons, bij SÛNTE, die we steeds verder inrichten als fijne plek om te vertoeven, met aan de rand van de tún een knusse tuinhut die verhuurd wordt aan gasten. Maar ook gebruikt wordt als locatie voor een goed (kennismakings)gesprek. Je bent welkom als zelfoogster, afnemer of als hulp in de tuin.

Ben je nieuwsgierig en wil je mee-eten van onze Sûnte-grûn? Bel of mail ons dan gerust. Ook zijn onze activiteiten op de tuin te bekijken op Instagram (SUNTE2020).